Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 13-06-2022

3 min read

Jättimuuntajien asennukset Kemin biotuotetehtaalla käynnistyivät

Kaksi kuusimetristä muuntajaa matkasivat huhtikuussa Vaasasta Kemiin. Päämääränä oli Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas, jossa Hitachi Energyn Vaasan muuntajatehtaalla valmistetut muuntajat tulevat varmistamaan biotuotetehtaan ja sen tuotannon luotettavaa sähkönjakelua.
Hitachi Energyn Vaasan muuntajatehtaalla valmistetut muuntajat matkasivat huhtikuussa Vaasasta Kemiin. Päämääränä oli Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas.

Suomalaisesta näkökulmasta kahden päämuuntajan matka voi vaikuttaa jopa itsestään selvältä: onhan Vaasassa valmistettu muuntajia yli 70 vuotta ja Kemissä sellua jo yli sadan vuoden ajan.

”Ensi vuonna tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Strömberg käynnisti muuntajatuotannon Suomessa. Vaasassa muuntajia on valmistettu 1940-luvulta lähtien ja me viemme tätä perintöä ylpeydellä ja ammattitaidolla eteenpäin. On kunnia-asia päästä mukaan pohjoisen pallonpuoliskon tehokkaimman puuta jalostavan laitoksen rakennushankkeeseen ja tukea asiakastamme tässä historiallisessa investoinnissa Suomessa”, myyntijohtaja Timo Keski-Valkama Hitachi Energystä sanoo.

Päämuuntajat otetaan käyttöön hyvissä ajoin ennen kuin uusi biotuotetehdas käynnistyy. Näin varmistetaan sujuva vaiheittainen käyttöönotto.

”Vaasan-erikoismuuntajatehdas on tunnettu paitsi laadukkaasta suunnittelusta ja tuotannosta, myös vahvasta uuden kehittämisestä. Vaasasta olemme tuoneet vuosien varrella markkinoille monia uraauurtavia innovaatioita, kuten maailman tehokkaimmat muuntajat tasa- ja vaihtovirtaverkkoihin, WindSTAR-muuntajat tuulivoimaan ja vedenalaiset muuntajat. Myös valmistusosaamista sekä muuntajien tehokkuutta, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä on parannettu jatkuvasti muun muassa materiaalivalinnoin”, Keski-Valkama sanoo.

Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaansa vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Uusi biotuotetehdas korvaa vanhan sellutehtaan, ja tuottaa 1,5 miljoonaa tonnia sellua vuodessa täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Myös Hitachi Energy käyttää omassa toiminnassaan ainoastaan fossiilivapaata sähköä, niin Suomessa kuin globaalisti.

Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaansa vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Kuva: Metsä Group
Kuva: Metsä Group Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaansa vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Hitachi Energyn Vaasan muuntajatehtaalla valmistetut muuntajat tulevat varmistamaan biotuotetehtaan ja sen tuotannon luotettavaa sähkönjakelua. Kuva: Metsä Group
Biotuotetehdas merkittävä sähköntuottaja

Metsä Fibren uusi tehdas Kemissä tulee tuottamaan myös uusiutuvaa sähköä noin kaksi terawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 2,5 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta. Tehdas tuottaa sähköä 1,5 kertaa yli oman tarpeensa ja siirtää loput parhaillaan rakenteilla olevaa voimajohtoa pitkin valtakunnan verkkoon. Tehtaan ylijäämäsähkö riittää lämmittämään Suomessa 100 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa.

”Kemin biotuotetehdas vahvistaa entisestään Metsä Groupin merkittävää asemaa kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin perustuvana sähköntuottajana. Tuotamme koko maassa noin 15 prosenttia Suomessa tuotetusta uusiutuvasta energiasta”, sanoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.

Oma sähköntuotanto tarkoittaa, että Kemin biotuotetehtaan työmaalla rakennetaan parhaillaan voimalaitosta kytkinlaitoksineen. Hitachi Energy toimittaa voimalaitoksen blokkimuuntajan, joka nostaa jännitteen 16 kilovoltista 110 kilovolttiin. Tämän jälkeen GIS-kojeisto eli kaasueristeinen kytkinlaitos ohjaa sähkön tehdasverkkoon sekä valtakunnan verkkoon. Hitachi Energy toimittaa GIS-kojeiston sekä voimalaitoksen generaattorikatkaisijat osana ABB:n kokonaistoimitusta.

”Kaasueristeinen kytkinlaitos on jo teollisuuden vakioratkaisu erityisesti luotettavuutensa, turvallisuutensa ja säävarmuutensa vuoksi.  Lisäksi se vie vähemmän tilaa kuin ilmaeristeinen kytkinkenttä, jolloin se on helppo sijoittaa optimaalisesti”, Keski-Valkama sanoo.

Tärkeintä turvallisuus, aikataulut ja laatu

Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmä on tuttu niin Metsä Fibrelle, ABB:lle kuin Hitachi Energyllekin, koska osapuolet rakensivat vastaavanlaisen järjestelmän yhteistyössä myös Äänekosken biotuotetehtaalle, joka käynnistettiin vuonna 2017.

”Haluamme alojensa parhaat ammattilaiset kumppaneiksemme rakentamaan modernia biotuotetehdasta. Edellytämme kumppaneiltamme sitoutumista projektin tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadunkin suhteen, ja Hitachi Energy toimii näiden periaatteiden mukaisesti. Kokemuksemme Äänekosken tehtaalta oli hyvä, ja tämän vuoksi on hienoa jatkaa menestyksekästä yhteistyötämme nyt Kemissä”, Johansson sanoo.

Tehdasprojekti on nyt rakentamisen ja asentamisen vaiheessa, kolmas suuri vaihe on tehtaan käynnistäminen toiminto kerrallaan.

”Teemme esimerkiksi muuntajien asennukseen ja käyttöönottoon liittyviä toimenpiteitä jo kesän ja syksyn aikana”, Keski-Valkama kertoo. Hän huomauttaa, että Hitachi Energyllä on Suomessa päämuuntajien valmistuksen ohella kaikki niiden suunnitteluun, asentamiseen ja elinkaaripalveluihin liittyvä laaja asiantuntemus.

Hitachi Energy on maailman suurin muuntajien valmistaja. Vaasassa on laaja kansainvälinen vastuu erikoismuuntajien kehittämisestä yhtiössä. Vaasan-tehtaalta valmistuu keskimäärin yksi muuntaja päivittäin. Suurimmat niistä painavat 250 tonnia. 

Yhteydenotto

Kuvassa Timo Keski-Valkama Hitachi Energy
Timo Keski-Valkama
+358 50 3346210