Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 23-05-2022

2 min read

Hitachi Energy vihki uuden muuntajalinjan Vaasassa

Hitachi Energy vietti uuden muuntajien kokoonpanolinjan vihkiäisiä Vaasan muuntajatehtaalla maanantaina. Vuoden 2021 lopulla käyttöönotettu kokoonpanolinja parantaa yhtiön kykyä vastata energiamurroksen myötä vahvasti kasvaneeseen kysyntään. Muuntaja on vihreän energiasiirtymän keskeisimpiä teknologioita.
Uuden muuntajien kokoonpanolinjan vihkiäiset Vaasan muuntajatehtaalla 23.05.2022
Muuntajien uusi kokoonpanolinja vihittiin Hitachi Energyn muuntajatehtaalla Vaasassa maanantaina. Vihkiäisnauhan leikkasivat tuotannon kehityspäällikkö Kari Salo, toimitusjohtaja Matti Vaattovaara, Hitachi Energyn Transformers-liiketoiminnan globaali johtaja Bruno Melles sekä Hitachi Energy Finlandin Transformers-liiketoiminnan johtaja Toni Koskinen.

Uusi linja on yhtiön merkittävin investointi muuntajatuotantoon viimeisen 15 vuoden ajalta, Sen myötä Hitachi Energyllä on entistäkin leveämmät hartiat tukea asiakkaitaan, maita ja markkinoita matkalla kohti hiilineutraalia energiatulevaisuutta.

”Ensi vuonna tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Strömberg käynnisti muuntajatuotannon Suomessa. Muuntajia on valmistettu siis jo 1890-luvulta alkaen ja me viemme tätä perintöä ylpeydellä ja ammattitaidolla eteenpäin. Olemme iloisia siitä, että koronapandemia on vihdoin helpottanut niin, että meillä oli mahdollisuus kokoontua yhdessä juhlistamaan tätä hienoa saavutusta – täysin uutta muuntajien kokoonpanolinjaamme”, Transformers-liiketoiminnan johtaja Toni Koskinen Hitachi Energystä sanoo.

Muuntajat ja reaktorit ovat sähköverkon avainteknologioita. Korkea jännite, kuten merituulivoimaloiden 66 kilovoltin jännite, mahdollistaa sähkön siirtämisen kustannustehokkaasti pitkiäkin matkoja. Jotta sähkö voidaan toimittaa kulutukseen – teollisuuteen ja kotitalouksiin – tulee jännite laskea sopivalle ja turvalliselle tasolle. Tästä tehtävästä vastaavat muuntajat.

”Meidät tunnetaan paitsi laadukkaasta suunnittelusta ja tuotannosta, myös vahvasta uuden kehittämisestä. Olemme tuoneet vuosien varrella markkinoille monia uraauurtavia innovaatioita, kuten maailman tehokkaimmat muuntajat niin tasa- kuin vaihtovirtaverkkoihin, WindSTAR-muuntajat tuulivoimaan sekä vedenalaiset muuntajat. Olemme myös jatkuvasti parantaneet valmistusosaamistamme sekä muuntajien tehokkuutta, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä muun muassa materiaalivalinnoin. Esimerkiksi WindSTAR-muuntajissa käytetään biohajoavaa eristysnestettä, joka on sekä ympäristöystävällinen että paloturvallinen”, Koskinen sanoo.

Hitachi Energyn Vaasan-muuntajatehtaalla kehitetään ja valmistetaan erikoismuuntajia vaativiin käyttökohteisiin tuulivoimaan, energiayhtiöille, teollisuuteen ja liikenteeseen. Vaasan-tehtaalta kotimaahan ja vientiin toimitetut muuntajat ovat varmistamassa puhtaan tuulisähkön jo useisiin miljooniin kotitalouksiin ympäri maailman. Niitä on käytössä muun muassa maailman suurimmissa merituulipuistoissa, kuten Moray East -tuulipuistossa Skotlannissa, Borssele 3 & 4 -tuulipuistoissa Hollannissa, Triton Knoll -merituulipuistossa Englannin edustalla Pohjanmerellä sekä Portugalin kelluvassa Windfloat Atlantic -tuulipuistossa, jonka tuuliturbiinit ovat maailman suurimpia ja tehokkaimpia kelluvalle alustalle asennettuja turbiineja.

Hitachi Energy on maailman suurin muuntajien valmistaja. Vaasassa on laaja kansainvälinen vastuu erikoismuuntajien kehittämisestä yhtiössä. Vaasan tehtaalta valmistuu keskimäärin yksi muuntaja päivittäin. Suurimmat niistä painavat 250 tonnia. Vaasan-muuntajatehtaalla työskentelee 290 ammattilaista tuotannossa ja huollossa ja toimihenkilötehtävissä.