Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 07-03-2024

2 min read

Hitachi Energy tukemaan Fortumia maailman suurimmassa datakeskusten hukkalämmön kierrätyshankkeessa

Edistyneet verkkoliityntäratkaisut varmistavat päästötöntä kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle kattamaan noin 40 % Fortumin asiakkaiden kaukolämmöntarpeesta Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.
network server room with computers for digital communications and internet,abstract data concept,3d rendering.

Hitachi Energy on solminut Fortumin kanssa sopimuksen verkkoliityntäratkaisujen toimittamisesta hankkeeseen, jossa Kirkkonummen Kolabackenin sekä Espoon Hepokorven alueille rakennettavien datakeskusten palvelinten tuottama hukkalämpö otetaan talteen ja kierrätetään päästöttömänä kaukolämpönä Fortumin asiakkaille pääkaupunkiseudulla. 

Kolabackenin ja Hepokorven datakeskusten tuottama hukkalämpö korvaa fossiilisia polttoaineita lämmöntuotannossa ja mahdollistaa päästötöntä kaukolämpöä noin 250 000 lämmönkäyttäjälle. Samalla se vähentää hiilidioksidipäästöt lähes nollaan. Maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen hukkalämmön talteenottohanke tukee Suomen kasvua ja kilpailukykyä hiilidioksidipäästöjen vähentämisen ja digitalisaation avulla. 

Hitachi Energyn verkkoliityntäratkaisu perustuu kaasueristeiseen GIS-teknologiaan (Gas Insulated Switchgear), jonka tilantarve on pieni, hyötysuhde ja käytettävyys erinomainen ja elinkaaren aikaiset kokonaiskustannukset ja hiilijalanjälki minimoitu. 

”On kunnia päästä mukaan tähän puhtaan kaukolämmön edelläkävijähankkeeseen ja tukemaan Fortumia yhteisellä matkallamme kohti hiilineutraalia energiatulevaisuutta. Palvelinten tuottaman hukkalämmön talteenotto ja kierrättäminen lämmittämään suomalaisia koteja, julkisia tiloja ja yrityksiä on hyvä esimerkki aidosta vastuullisesta energiateosta, jolla me yhdessä edistämme kestävää energiatulevaisuutta kaikille”, Hitachi Energy Finlandin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara sanoo. 

”Tulevien datakeskusten hukkalämmön kierrätys Fortumin kaukolämpöverkkoon on lajissaan maailman suurin projekti. Sen avulla otamme ison harppauksen kohti hiilineutraalia kaukolämpöä vuonna 2030 Espoo Clean Heat -ohjelman mukaisesti. Hankkeen toteutukseen vaaditaan maailmanluokan osaamista, ja olen iloinen, että meillä on Hitachi Energyn kaltainen kumppani varmistamassa puhtaampaa tulevaisuutta tuleville sukupolville", sanoo projektijohtaja Teemu Nieminen Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Digitaalisten palvelujen kysyntä kasvaa vauhdilla: vuodesta 2010 lähtien internetin käyttäjien määrä on yli kaksinkertaistunut ja maailmanlaajuinen internet-liikenne 20-kertaistunut. Digipalveluiden ja -teknologioiden - kuten suoratoisto, pilvipelaaminen, lohkoketju, tekoäly, koneoppiminen ja virtuaalitodellisuus - käytön voimakas kasvu lisäävät datapalvelujen ja -keskusten kysyntää ja tarvetta Samalla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi välttämättömän digitalisaation perustana olevat datakeskukset ja tiedonsiirtoverkot myös lisäävät energiankulutusta. Hitachi Energy on sitoutunut tukemaan datakeskusten hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja tulevaisuuden kestävän datakeskuksen kehitystyötä.

Fortumin investointi hukkalämmön talteenottoon on osa yhtiön hankkeita, joilla edistetään hiilineutraalia energiantuotantoa ja lisätään kestäviä hukkalämpöön perustuvia ratkaisuja pääkaupunkiseudulla. Yhtiön tavoitteena on luopua kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuonna 2024.