Choose your region and language

Go

Menu

Features Zurich, Switzerland 05-12-2023

2 min read

IdentiQ tukee Baltic Cablea Pohjois-Euroopan energiajärjestelmän optimoinnissa

Maailman pisimpiin kuuluvaan voimansiirtoyhteyteen (HVDC, High Voltage Direct Current) integroidaan digitaalinen kaksonen edistämään kestävää energiatulevaisuutta.

Baltic Cable on käynnistänyt Hitachi Energyn kanssa yhteistyön, jossa Baltic Cablen HVDC-järjestelmään asennetaan digitaalinen kaksonen IdentiQ™. IdentiQ™-ratkaisun avulla Baltic Cable parantaa saatavuutta järjestelmiensä keskeisiin tietoihin sekä kehittää 3D-mallin kriittisistä komponenteista. IdentiQ™-järjestelmän avulla käyttäjät saavat nopeasti kaiken oleellisen tiedon laitteistosta sekä kattavat analytiikka- ja operatiiviset tiedot yksinkertaisessa ja visuaalisessa näkymässä. Näkymä kattaa HVDC-järjestelmän ja sen sähkön laatuun vaikuttavien laitteiden tilan, elinkaaren, suorituskyvyn ja mahdolliset tulevaan kuntoon liittyvät tiedot.

IdentiQ-ratkaisun käyttö parantaa voimansiirtoyhteyden käytettävyyttä ja on erittäin tärkeä suunnittelemattomien käyttökatkojen välttämisessä ja näin olennaisen tärkeä osa huoltostrategiaa.

Jan Brevitz

Toimitusjohtaja, Baltic Cable

Vuonna 1994 käyttöön otettu Baltic Cable on Itämeren pohjassa oleva 250 km pitkä, 600 megawatin ja 450 kilovoltin merikaapeli. Se yhdistää Ruotsin ja Saksan sähköverkot yhteiseen markkina-alueeseen ja näin tukee maiden sähköverkkokapasiteettia ja voimalaitosten tehokasta käyttöä.

Yhteyden toiminnasta huolehtii etänä työskentelevä henkilöstö, joka muodostaa yhteyden Ruotsissa ja Saksassa sijaitseville miehittämättömille muuntoasemille VPN-verkon kautta. Näin mahdollisissa häiriötilanteissa saadaan välittömästi selvyys siitä, mitä on tapahtunut ja miten luotettavuus ja käytettävyys voidaan taata. IdentiQ-ratkaisun sisältämät kehittyneet etätoiminta- ja turvallisuusominaisuudet parantavat myös henkilöturvallisuutta. Asemalla tehtävistä huoltotoimista vastaa usein ulkoinen kumppani, jolle rakennukset ja kentät eivät välttämättä ole tuttuja. Tällöin virtuaalinen näkymä, jonka avulla on mahdollista tutustua etukäteen alueeseen, on erityisen hyödyllinen. Myös kyberturvallisuus testataan tiukimpien standardien mukaan etäyhteyden tietosuojan takaamiseksi.

”Valmistelutyö IdentiQ-ratkaisua varten on nopeaa ja vaivatonta ja se voidaan tehdä myös aseman ollessa käytössä”, sanoo Hitachi Energyn projektipäällikkö Joel Lokrantz. ”Baltic Cablen Krusebergin muuntoaseman skannauksen lisäksi valmistelutyöhön kuuluu tietokoneiden ja yhdyskäytävien asentaminen molemmille asemille, näiden yhdistäminen ja palomuurien asettaminen kommunikaation mahdollistamiseksi sekä yhteyden muodostaminen pilvipalveluun.”

Hankkeiden ja toiminnan monimutkaistuessa operaattorit tarvitsevat syvällisempää tietoa nopeammin sekä helpompia tapoja tehdä yhteistyötä, arkistoida tärkeitä tietoja ja jakaa opittua – digitaalisesti.

IdentiQ sisältää kattavan valikoiman erilaisia moduuleja, joiden avulla laitteistosta saadaan tärkeitä tietoja, analytiikkaa tai operatiivista tietoa. Kaikki tieto visualisoidaan havainnolliseen näkymään, jonka käyttäjät voivat räätälöidä tarpeidensa ja työtehtäviensä mukaan. Alustassa on muun muassa vuorovaikutteinen 3D-visualisointi kaikista resursseista ja laitteista. Laitteiden tiedot, kuten oppaat, piirustukset, huoltohistoria ja osaluettelot, ovat helposti saatavilla yhdellä klikkauksella. Lisäksi alustalla ovat käytettävissä operatiiviset, huolto- ja turvallisuuskoulutustiedot sekä tiedot ohjaus- ja suojausjärjestelmistä, myös virroista, kuormista ja jännitteestä sekä aikasarjatiedot. Tietoja voidaan koota yhteen ja käyttää edelleen analytiikassa.

Laitteiden ja toiminnan digitalisointi auttaa tehostamaan toimintaa ja parantamaan resurssien käytettävyyttä ja toimintavarmuutta. IdentiQ myös parantaa henkilöstön turvallisuutta, sujuvoittaa tiedonhakuja, järjestää tiedot ja mahdollistaa erilaisia räätälöitäviä työkaluja ja tietoja tukemaan päätöksentekoa. Lisäksi IdentiQ-ratkaisun avulla voidaan tallentaa kaikki laitteiden keskinäiset yhteydet ja tulokset sekä varmistaa, että videot, valokuvat, dokumentaatio ja tiedot laitteista ovat aina helposti käyttö- ja huoltohenkilöstön käytettävissä.