Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 30-10-2023

2 min read

Hitachi Energyn teknologia varmistaa Suomen suurimman aurinkovoimalan tuottaman puhtaan sähkön kuluttajille

Sun Above the Solar Farm 3d rendering
Hitachi Energy on solminut energiayhtiö CPC Finlandin kanssa sopimuksen päämuuntajan toimittamisesta Rauman Lakarin teollisuusalueelle rakennettavaan teollisen mittakaavan aurinkovoimalaan. 30 gigawattituntia sähköä vuodessa tuottava voimalaitos on Suomen suurin käynnissä oleva aurinkovoimahanke.

”On todella hienoa päästä teknologiakumppaniksi puhtaan energian edelläkävijähankkeeseen ja tukemaan Suomen matkaa kohti hiilineutraaliutta. Hiilineutraali energiatulevaisuus rakennetaan sähköllä ja sähkö tulee olemaan tulevaisuuden energiajärjestelmän kivijalka. Muuntaja on meneillään olevassa energiamurroksessa niitä avainteknologioita, joiden avulla kestävä energiatulevaisuus rakennetaan”, Hitachi Energy Finlandin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara sanoo.

”Yhteistyömme Hitachi Energyn kanssa jatkuu myös Lakarin aurinkovoimalassa Raumalla. Tämä on jo neljäs yhteinen projektimme Suomessa. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme”, CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trast sanoo.

Aurinkovoima on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava uusiutuva energialähde¹. Suomessa kantaverkkoyhtiö Fingridin ennusteiden mukaan aurinkovoiman tuotantokapasiteetti tulee 10-kertaistumaan vuoteen 2030 mennessä².

Lakarin aurinkovoimalaitoksessa Hitachi Energyn päämuuntaja nostaa jännitetason kantaverkkoon tarvittavalle tasolle, jotta voimalan tuottama sähkö voidaan siirtää kulutukseen. Lakarin aurinkovoimalan enimmäisteho tulee olemaan noin 30 megawattia ja sähkön vuosituotanto 30 gigawattituntia. Voimalan tuottama sähkö riittäisi kattamaan noin 1600 omakotitalon sähkölämmityksen³.

Hitachi Energy toimii uusiutuvan tuotannon hankkeissa kumppanina läpi voimalaitoksen elinkaaren lähtien voimalan sähköjärjestelmän mallinnuksesta ja suunnittelusta teknologia- ja projektitoimituksiin sekä voimalan omaisuusmassan kilpailukykyiseen hallintaan. Yhtiön teknologiaosaaminen kattaa muuntajien ja reaktoreiden lisäksi muun muassa projektiosaamisen voimalan liittämiseksi sähköverkkoon sekä monipuoliset digitaaliset ohjelmisto- ja palveluratkaisut energiantuotannon ennustamiseen, ohjaukseen, valvontaan, optimointiin, operointiin ja kunnossapitoon.  Näin varmistetaan kilpailukykyinen, häiriötön ja laadukas puhtaan sähkön tuotanto.

Hitachi Energyllä on vahvat näytöt uusiutuvan tuotannon kasvun tukemisesta niin Suomessa kuin globaalisti. Yhtiö on edistämässä energiajärjestelmien kehitystä ympäristömyönteisemmäksi, joustavammaksi ja luotettavammaksi. Vaasan-muuntajatehtaalta kotimaahan ja vientiin toimitetut muuntajat ovat varmistamassa puhtaan tuulisähkön jo useisiin miljooniin kotitalouksiin ympäri maailman. Suomessa yli 50% tuotetusta tuulisähköstä virtaa kotitalouksiin, yrityksiin ja teollisuuteen Hitachi Energyn toimittamien muuntajien ja sähköasemien läpi. 

Tuuli- ja aurinkopuistojen rakentamisen nopettamiseksi yhtiö on kehittänyt täysin tehdasvalmisteiset sähköasemarakennukset, jotka nostetaan perustuksilleen kokonaisina suoraan rekan lavalta. Avaimet käteen -valvonta-, operointi- ja kunnossapitopalvelut perustuvat reaaliaikaisen datan hyödyntämiseen, ja Suomessa kehitetty MicroSCADA-digiratkaisu takaa, että uusiutuvista energialähteistä tuotettu sähkö siirtyy kantaverkkoon ja kuluttajille luotettavasti. 

Lakarin aurinkovoimalan maanrakennustyöt Raumalla ovat käynnissä. Aurinkovoiman tuotanto käynnistyy keväällä 2024.

¹ https://www.iea.org/news/renewable-power-on-course-to-shatter-more-records-as-countries-around-the-world-speed-up-deployment

² www.tekniikkatalous.fi/uutiset/lahivuosina-jopa-1000-mw-uutta-tuotantoa-aurinkosahkolle-povataan-hurjaa-kasvua-vaikka-paneelien-kysynta-tasaantui-energiakriisin-piikista/634c2d9f-e2d5-4fe2-8699-bef6f4cdb07e

³ Oletuksena 18 000 kilowattitunnin vuosittainen kulutus

Contacts